FAQ´s
Hier vindt u een samenvatting van regelmatig gestelde vragen met de bijbehorende antwoorden.
De gepatenteerde trappenslagboom is ontwikkeld naar aanleiding van een verzoek van een Berlijns ziekenhuis. Het idee was om trapbordessen d.m.v. draaiportalen te beveiligen. Dit leverde een aantal discussiepunten met de brandweer op.
De problemen, zoals:
- Belemmeren van de vluchtroutes
- Vernauwen van de vluchtwegen
- Ophoping van personen in geval van evacuatie
- De noodzaak om bij het openen van de draaideur achteruit de trap te moeten lopen
konden worden opgelost door de verticaal opende trappenslagboom.
- Draaideuren zijn door de vaste draairichting niet geschikt als afzetting voor trappen omdat zij, afhankelijk van de draairichting, tegen de vluchtroute in draaien of het opgaande verkeer belemmeren. Bij een noodsituatie kan een draaideur panieksituaties veroorzaken door dat vluchtende personen de deur blokkeren door de verkeerde kant op te draaien.
De trappenslagboom kent dit probleem niet door dat hij verticaal te openen is. - Een afzetlint of -touw is geen bruikbare afzetting voor rolstoelrijders omdat zij eronderdoor kunnen rijden. Dit wordt bij de trappenslagboom voorkomen door de lage slagboomarm. Daarnaast dient een afzetlint handmatig door het personeel of bezoekers te worden gesloten terwijl de slagboom zelfstandig sluit.
- Een paal op de vloer beschermd wellicht de rolstoelrijder maar niet de dementerende voetganger. Daarnaast zitten sommige palen naar verloop van tijd door vuil en water vast in hun koker en zijn niet meer makkelijk te demonteren.
De slagbomen worden op maat gemaakt met een breedte tussen 750mm 1300mm.
- Aan welke kant van het trappenhuis (naar beneden kijkend) wordt de slagboom gemonteerd?
- Hoe groot is de afstand van de muur waarop de slagboom gemonteerd wordt tot aan de tegenoverliggende trapleuning?
- Is er een plint of sokkel waar rekening mee dient te worden gehouden?
Een slagboom voorzien van een motor dient jaarlijks in het kader van de inspectie van de RWA te worden onderhouden. Zonder motor dienen enkel de bewegende delen jaarlijks te worden gesmeerd.
Wij hebben aan het Deutsche Institut für Bautechnik (DIBt) gevraagd om te onderzoeken of de trappenslagboom een toelatingsprocedure moet doorlopen. Hieruit blijkt dat de trappenslagboom geen toelatingsplichtig bouwproduct is, maar slechts een voorziening zoals bijvoorbeeld een traphekje voor jonge kinderen. Hierdoor is het gebruik van de trappenslagboom binnen een vluchtweg toegestaan.
In de „Richtlinie über bauaufsichtliche Anforderungen an den Bau und Betrieb von Einrichtungen mit Pflege- und Betreuungsleistungen“ van het „Ministeriums für Wirtschaft, Energie, Bauen, Wohnen und Verkehr des Landes Nordrhein-Westfalen“ dd. 17.3.2011 staat het volgende vermeld:
„…...Door de bijzondere bewoonersstructuur in inrichtingen t.b.v. mindervaliden of bejaarden kan het raadzaam zijn om aan trapbordessen zogenaamde ‘trapbeveiligingen’ of ‘trappenslagbomen’ te installeren. Mitst de ruimte voorzien is van veiligheidsverlichting bestaat geen bezwaar als er zijlinks van de barrière nog voldoende ruimte blijft voor voetgangers om te kunnen passeren.
Een trappenslagboom is geen valbeveiliging in de zin van het bouwbesluit. Omdat er op de bovenste trap geen hek of dergelijke verplicht is, dient de trappenslagboom ook niet aan de toelatingseisen voor valbeveiliging te voldoen....."
Interessant is in deze samenhang ook een uittreksel uit de “Arbeitsstättenverordnung des Ausschuss für Arbeitsstätten (ASTA) und des Bundesministeriums für Arbeit und Soziales“ van augustus 2007.
„…(7) Interessant is in deze samenhang ook een uittreksel uit de “Arbeitsstättenverordnung des Ausschuss für Arbeitsstätten (ASTA) und des Bundesministeriums für Arbeit und Soziales“ van augustus 2007....."
Stel dat er in plaats van een trappenslagboom een deur ter beveiliging van een trap ca. 1000 keer per dag wordt gebruikt en het openen, doorlopen en sluiten van de deur 5seconden in beslag neemt. Dit zou betekenen dat er per jaar 182.500 seconden (1000x5x365) voor alle bewegingen oplopen. Dat komt neer op ca. 50 uur per jaar. Uitgaande van een fictief uurloon van 25€ zal dit betekenen dat alleen de bediening van één deur 1.250€ per jaar kost.
De trappenslagboom neemt nog geen kwart van de tijd in beslag.